• s Boni Fructi v Školskom programe

          •  

                                           Sme radi, že s Boni Fructi v Školskom programe, aj tento rok dostávajú naši žiaci ovocie od našich slovenských pestovateľov úplne zadarmo.

            Prioritou je voziť slovenské sezónne ovocie - slivky, jabĺčka, hrušky a na jar jahody, hrášok a ak to situácia dovolí tak aj čerešne, maliny, ...

                 Nakoľko je výber ovocia v zimných mesiacoch obmedzený, zaradili do rozvozu aj ovocie, ktoré nepochádza zo Slovenska –  napr. čučoriedky. Veríme, že deťom chutili a dodali vitamíny.

             

          • Šikovníček - záujmový útvar

          •                     Prváci si na krúžku Šikovníček vyrábajú slniečka, kvetinky, sliepočky. Šikovne kreslia, strihajú, lepia a tešia sa zo svojich výtvorov. 

          • Maľujem si našu Zem

          •     Žiaci z ŠKD2 sa zapojili do výtvarnej súťaže pri príležitosti Dňa Zeme pod názvom Maľujem si našu Zem.

          • Vynášanie Moreny - 2.B

          •             Jeden zo zvykov, ktorý sa zachoval do dnešných čias, koná sa koncom zimy a vyjadruje túžbu ľudí skoncovať s chladným počasím a privolať teplé lúče slnka je Vynášanie Moreny.

            Morena nazývaná aj Muriena, Kaniža, Marmuriena alebo Barboriena bola staroslovanská bohyňa zimy a smrti, veľmi známa i v dnešnom folklóre. Je zosobnená zimou, na jar končí jej vláda. Nie je však možné považovať ju len za bohyňu smrti, alebo za akúsi ohyzdnú starenu, bola vraj veľmi krásna. Hovorí sa, že mala sestru nazývanú aj Živa, ktorá bola bohyňou jari a života. Prebúdzala sa na jar a jej vláda končila jeseňou.

            Tento zvyk má korene v predkresťanskom období, keď ľudia verili, že prírodu ovládajú nadprirodzené sily, ktorých konanie možno ovplyvniť. Týmto silám pripisovali aj striedanie ročných období.

            Morena symbolizovala zimu, preto ak ľudia chceli, aby prišla jar, museli ju zabiť, utopiť v potoku alebo upáliť. Mala podobu slamenej figuríny oblečenej do ženských šiat, ktorú niesli mladé devy so spevom k potoku. Pri brehu ju vyzliekli, zapálili a hodili do vôd rozmŕzajúcej rieky.

            Aj my sme si pripomenuli tento zvyk a vyniesli Morenu k potoku Trnávka.

          • Deň vody- 4. ročník

          •         Štvrtáci pri príležitosti Dňa vody si pozreli prezentáciu, diskutovali o dôležitosti vody, riešili pracovné listy zamerané na danú tému. Na prírodovede vyfarbovali motýľa pomocou farebných bubliniek a súťažili, komu sa podarí urobiť najváčšiu bublinu.

          • Marec - mesiac knihy v ŠKD3

          •               Žiaci v ŠKD3 v rámci Mesiaca knihy uskutočnili zaujímavé aktivity ako

            výroba vlastnej rozprávkovej knihy, čítanie v prírode,dramatizáciu krátkych rozprávok.

          • 22. marec - Deň vody, projektový deň v 1. A

          •        Svetový deň vody je medzinárodný deň oslavy vody a hlavne príležitosť dozvedieť sa viac o problémoch súvisiacich s vodou.  Tomuto dňu venovali pozornosť i naši prváci rôznymi aktivitami.

            Svetový deň vody siaha do roku 1992, kedy konferencia OSN o životnom prostredí a rozvoji odporučila oslavovať deň vody na medzinárodnej úrovni. Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov reagovalo vymenovaním 22. marca 1993 za prvý Svetový deň vody, od tej doby sa koná každoročne.

        •  Luminiscentný farebný svet
          • Luminiscentný farebný svet

          •        Luminiscentný farebný svet – aj v tme môžeš vidieť farebný a žiarivý svet. Aj tma, či čierny výkres sa môžu rozohrať farbami, ktoré na tmavom podklade pôsobia ako svetlá.

            Vo výtvarnej súťaži poriadanej Kakokagatiou Trnava boli úspešní naši žiaci :

                            1. miesto : Lujza Šarlota VINŠOVÁ - 9.A

                            2. miesto : Denisa MALOVCOVÁ - 9. B

             

                           Blahoželáme !

             

          • Výskum v oblasti prírodných vied - 7. ročník

          •                      17. marca sa naši žiaci 7. ročníka pod vedením p. učiteľky Gergelyovej zapojili do celoslovenského testovania prírodovednej gramotnosti formou online testu z predmetov biológia, chémia a fyzika.

             

          • Z každého rožka troška - krúžok

          •           Žiaci 2.B sa na chvíľu stali malými záhradníkmi. Zasadili semienka, popolievali ich. Nakoniec po sebe poupratovali.

                     Teraz budú len sledovať, ako rastlinky rastú.

          • Zápis do 1. ročníka – informácie

          •     Riaditeľka ZŠ s MŠ Boleráz v zmysle znenia VZN obce Boleráz č. 108/2021 o určení miesta a času zápisu dieťaťa na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole v zriaďovateľskej pôsobnosti obce Boleráz oznamuje rodičom

                                              Zápis žiakov do 1.ročníka pre školský rok 2022/2023

             narodených od 01.09.2015 do 31.08.2016 a detí s pokračovaním plnenia povinného predprimárneho     vzdelávania sa uskutoční v priestoroch ZŠ s MŠ Boleráz dňa:

                                             11. apríla 2022  od 13.30 – 17.00  hod. (pondelok)

            s osobnou prítomnosťou detí za dodržania sprísnených hygienických opatrení ( respirátor u zákonných zástupcov – odstup – ruky ).

            Nutná je účasť obidvoch zákonných zástupcov. V prípade účasti 1 rodiča potrebujeme písomný súhlas druhého zákonného zástupcu -  príloha 1.

            Chceme Vás požiadať o vytlačenie a vyplnenie tohto tlačiva ohľadom podpisov zákonných zástupcov - ak sa dohodnú zákonní zástupcovia, rozhodnutie o prijatí možno doručiť len jednému z nich, čo by škole pomohlo, aby nemusela vydávať rozhodnutia obom rodičom. Túto vzájomnú dohodu deklarujú zákonní zástupcovia písomným vyhlásením  podľa § 144a ods. 4 školského zákona - Súhlas ZZ s vydaním jedného rozhodnutia.

            Ak túto možnosť nemáte, vyplníte tlačivo priamo v škole, ale vtedy je nutná účasť oboch rodičov.

            K zápisu treba priniesť nižšie uvedené vyplnené dokumenty:

            1. Vyplnenú, vytlačenú  a podpísanú elektronickú prihlášku   (na webovej stránke školy je v hornej lište, prosím vyplniť správne aj s interpunkčnými znamienkami)
            2.  V prípade účasti na zápise 1 rodiča :  príloha1 – písomné vyhlásenia  pisomne_vyhlasenie.docx:  

                      Podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa sa nevyžaduje, ak:

            • jednému z rodičov bol obmedzený alebo pozastavený výkon rodičovských práv a povinností alebo bol pozbavený výkonu rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, alebo ak spôsobilosť jedného z rodičov na právne úkony bola obmedzená (preukázať neoverenou kópiou rozhodnutia súdu),
            • jeden z rodičov nie je schopný zo zdravotných dôvodov podpísať sa (preukázať napríklad potvrdením od všeobecného lekára zákonného zástupcu, ktoré nie je schopný sa podpísať) alebo vec neznesie odklad, zadováženie súhlasu druhého rodiča je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou a je to v najlepšom záujme dieťaťa preukázať písomným vyhlásením podľa prílohy  :  vyhlasenie.docx

                3.  Žiadosť o prijatí do školy   ziadost(1).docx

                4Prihlášku na NBV/ETV    -   NBVETV.docx

                5.  Prihlášku do ŠKD            -  SKD(1).docx

                          V prípade, ak zákonný zástupca sa rozhodne o pokračovanie plnenia povinného predprimárneho vzdelávania /MŠ/, je potrebné priniesť vyplnené a podpísané nasledovné dokumenty  :

                                           inform._suhlas.doc

                                           ziadost_PPV.docx

                     Zákonný zástupca dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami doloží vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie a písomné odporučenie všeobecného lekára pre deti a dorast  do vydania rozhodnutia o prijatí dieťaťa do ZŠ, najneskôr do 30.05.2022.

            Pri odovzdaní spomínaných dokumentov  treba predložiť:

            • občiansky preukaz zákonného zástupcu, ktorý dieťa zapisuje,
            • rodný list dieťaťa
            • 12 eur na nákup školských pomôcok

            Všetky ďalšie dôležité informácie dostanete pri našom osobnom stretnutí s Vami.

                                                                                                         vedenie školy

          • Turistický krúžok

          •           V sobotu 12. marca žiaci z turistického krúžku využili slnečné počasie na príjemnú vychádzku do okolia obce Boleráz - na "banku" ďalej smerom na letisko.